Yrket gartner forveksles ofte med anleggsgartnere fordi begge yrkesgruppene skal ha plantefaglig kompetanse. Kort forklart er gartnere de som produserer grøntprodukter (blomster, plen, trær og busker, grønnsaker, frukt og bær), mens anleggsgartnere bygger grøntanlegg (f.eks. parker) med stein, benker og alle de harde materialene. Både gartneren og anleggsgartneren kan jobbe med å plante ut og skjøtte grøntanlegg. Denne nettsiden har som hensikt å rekruttere gartnere. Anleggsgartnerbransjen kan du finne ut mer om her.
Gartneryrket passer for deg som har interesse for det som vokser og gror, har litt teknisk forståelse og er opptatt av naturen. Det er også en fordel om du er nevenyttig og trives med kroppslig arbeid. Gjennom utdannelsen vil du lære om botanikk, bærekraft, økologi, kjemi og økonomi.
En gartner produserer et stort antall ulike vekster. Ofte velger man om man vil produsere potteplanter, hagevekster, trær eller ulike grønnsaker. Norske gartnerprodukter holder høy kvalitet og produseres på en bærekraftig måte. Dette krever god grunnkunnskap, sammen med en grunnleggende interesse for utviklingen i faget.
Norske gartnere er fremtidsrettet og ligger langt framme når det gjelder teknologisk utvikling og bruk av fornybar energi. Å styre plantenes tilgang på lys, fukt, varme, vann og næring er en viktig del av jobben.
En gartner i Norge kan også være arbeidsleder, og da er det en fordel å kunne håndtere både medarbeidere og personalsituasjoner. Vil du jobbe i et planteutsalg er det også en fordel om du trives med kundebehandling og salg. Mange gartnere leverer varer til større grossister som selger produktene videre. Da er det viktig å være god på alt fra planlegging til å overholde tidsfrister og avtaler.
Gartnere som jobber med grøntanlegg jobber ofte i parker, hager, kirkegårder, fellesareal i borettslag eller andre grønne lunger.
Jobben kan strekke seg helt fra planlegging av beplantning, innkjøp av planter, utplanting, stell og vedlikehold. Det er stor etterspørsel etter gartnerens kompetanse, og spesielt i forbindelse med fokus på grønne arealer i byutviklingen.
Plante- og dyrkingskunnskap er viktig i dette arbeidet, både for å velge riktig plante til riktig sted, og for å få plantene til å trives. Det er også viktig å ha kjennskap til hvilke planter som ikke er anbefalt å bruke, og om hvilke arter som er viktig å bevare.
Det finnes flere måter å bli gartner på. Den vanligste er å ta to år på videregående skole med teori, etterfulgt av to år med praksis som lærling. Dette løpet ender i fagprøve og vil resultere i fagbrev som gartner.
Det er også mulig å ta gartnerutdannelsen som voksen. Ta kontakt med et opplæringskontor for gartnerfaget for mer informasjon.
For veiledning i forbindelse med utdanning gartner eller anleggsgartnerfaget, ta kontakt med Opplæringskontor for gartner og anleggsgartner på epost: post@soasenter.no eller tlf. 32 83 10 10.
Du kan også ta kontakt direkte med aktuelle skoler, øvrige opplæringskontor eller fylkeskommunen. Se skoler og veiledning