Bondelagets side Velg Landbruk forteller om landbruksutdanning på mange nivåer, og om det store spekteret av karriereveier innenfor gartner og landbruksutdanninger. Det er store muligheter både for deg som vil jobbe praktisk og for deg som ønsker høyere utdanning.
Gartnerutdanningen er i Norge en utdanning på videregående skole. Det finnes mange muligheter videre utdanning. Gartnerens kompetanse og erfaring blir sterkt verdsatt i bransjen.
Gartnerutdanningen skal gi en god grunnleggende innsikt og overblikk, mens spesialisering i stor grad skjer gjennom arbeid.
Fagskolene tilbyr videreutdanning for gartnere med fagbrev. Vea tilbyr mange grønne fagskoleutdanninger, Fagskulen Vestland tilbyr utdanningen Arborist/trepleier og Fagskolen Innlandet tilbyr utdanning innen frukt og bær.
Studieforberedende kurs som du trenger for å komme inn på høyskole eller universitet tilbys på de fleste skoler med Naturbrukslinje. Imidlertid vil det være forskjell i utvalget programfag, så det er en fordel å undersøke dette før man søker. Undersøk også hvilke opptakskrav som gjelder på ditt videre studiested.
Fagskolene, yrkesskolene, forsøksringene og andre tilbyr kurs for videre utvikling.
Det arrangeres mange relevante fagkurs innen gartnerkompetanse. Her er noen av dem:
NLR, Norsk Landbruksrådgivning
tilbyr kurs innen HMS, plantevern og andre. Se tilbudet på https://www.nlr.no/
Norges Grønne Fagskole - Vea
tilbyr mange ulike kortere og lengre relaterte kurs. Se tilbudet på https://www.vea-fs.no/
NMBU, Universitet i Ås,
tilbyr ulike utdanninger og kurs. Les mer og ta kontakt med dem på nettsiden https://www.nmbu.no/tema/planter
Fagskolen for Frukt og Bær, Fagskolen Innlandet,
tilbyr fagskolestudier i flere moduler, med ulike fordypningsområdet (oppstart 2024). Kurset fordeles mellom Hjeltnes i Hardanger og Søve i Telemark. Se brosjyre her.
For veiledning i forbindelse med utdanning gartner eller anleggsgartnerfaget, ta kontakt med Opplæringskontor for gartner og anleggsgartner på epost: post@soasenter.no eller tlf. 32 83 10 10.
Du kan også ta kontakt direkte med aktuelle skoler, øvrige opplæringskontor eller fylkeskommunen. Se skoler og veiledning